Orașe înfrățite

PRIMăRIA MUNICIPIULUI CâMPULUNG

Acasă > Orașe înfrățite

Acasă > Orașe înfrățite

Așezat la întretăierea drumurilor care legau Transilvania de Muntenia, Câmpulungul avea legături comerciale atât cu orașele din Țările Române, cât și cu orașe importante din Europa, încă din epoca medievală. Mai mult, călătorii străini care treceau prin Câmpulung rămâneau impresionați de frumusețile acestor locuri.

Dorința oamenilor de a menține aceste legături s-a concretizat, în zilele noastre, prin apariția înfrățirii între municipiul nostru și diferite orașe și comunități de pretutindeni.

22 iulie 1975 - se semnează Acordul de Înfrățire între Municipiul Câmpulung și comuna Dison din Belgia, în baza căruia se vor desfășura schimburi culturale, educative, sociale şi turistice.

Orase infratite - Campulung - Dison

30 septembrie 1998 – se ratifică protocolul de colaborare încheiat de Primăria Municipiului Câmpulung cu orașul Ludvika din Suedia. La sfârșit de septembrie 1998 o delegație din Ludvika a vizitat Câmpulungul în perioada 13-15 martie, iar în perioada 29 august - 1 septembrie 1998 doi reprezentanți din Câmpulung au vizitat Ludvika. În timpul celor două vizite s-a stabilit că o cooperare sub forma unor proiecte precise ar avantaja locuitorii și ar avea impact asupra dezvoltării ambelor municipalități. Prima prioritate pentru începerea acestei cooperări a fost schimbul de experiență prin vizite reciproce, în domenii precum: cultură, sănătate, dezvoltare organizațională, învățământ și educație, mediu înconjurător, turism.

Orase infratite - Campulung - Ludvika

21 mai 1995 - se semnează Tratatul de Înfrățire între Municipiul Câmpulung și orașul Soissons din Franța. S-au creat, astfel, premizele pentru realizarea schimburilor economice, culturale, sportive dintre cele două orașe. Partea franceză s-a implicat, la acea vreme, în dotarea Spitalului Municipal Câmpulung cu aparatură medicală, paturi, lenjerii de pat. Cu ocazia participării la al III-lea Forum al Cooperării Descentralizate Franco-Române de la Nantes (15-16 noiembrie 2007) au fost reafirmate legăturile dintre cele două municipalități.

Orase infratite - Campulung - Soissons

14 martie 2002 – se înfrățește Municipiul Câmpulung cu orașul Alcamo, din provincia Trapani, Italia, în vederea concretizării relațiilor de prietenie printr-o legătură permanentă, în spiritul celei mai bune tradiții a culturii europene.

Orase infratite - Campulung - Trapani

2005 - Municipiul Câmpulung a început colaborarea cu Municipiul Popovo din Bulgaria. Dacă la început relațiile au fost sub forma vizitelor oficiale reciproce, ele s-au concretizat prin semnarea în februarie 2007 a unui Acord de Cooperare între Municipiul Câmpulung și Municipiul Popovo. Prin acest Acord se vor intensifica schimburile culturale, economice și turistice între cele două comunități. În perioada martie 2010 – octombrie 2011, se desfășoară proiectul ”Rețea pentru cultură, sport şi turism”, organizat de Municipiul Popovo, în parteneriat cu Municipiul Câmpulung, Dve Mogili – Bulgaria, Negotino și Berevo – Macedonia și Powiat Trzebnicki – Polonia.

Orase infratite - Campulung - Popovo

2003 - Municipiul Câmpulung întreține relații de colaborare cu orașul Gornja Radgona din Slovenia, în vederea colaborării în următoarele domenii: administrativ – înfrăţire între cele două comunităţi, schimb de vizite oficiale; economic – stabilirea şi dezvoltarea de colaborări între mediul de afaceri din cele două oraşe; cultură – realizarea de proiecte culturale comune; educaţie – realizarea unui centru universitar puternic la Câmpulung; social – participarea la festivaluri internaţionale organizate, derularea de proiecte comune cu finanţare europeană. Au avut loc vizite oficiale reciproce din partea reprezentanților celor două orașe, fără a se concretiza însă semnarea unui acord de înfrățire.

Orase infratite - Campulung - Gornja Radgona

17 decembrie 2008 – se încheie un Pact de Fraternitate între Municipiul Câmpulung și comuna Rende din Italia. Dezvoltarea legăturilor dintre cele două municipii; schimb de vizite oficiale; schimburi culturale și economice.

Orase infratite - Campulung - Rende

17 septembrie 2012 – se încheie Înțelegerea de prietenie și cooperare între Municipiul Câmpulung și orașul Changchun din Republica Populară Chineză, în scopul dezvoltării de schimburi cuprinzătoare și de relații de cooperare în mai multe domenii la nivelul administrațiilor publice locale din cele două orașe (economie, comerț, educație, cultură, sport, servicii administrative și de turism). În august 2012 s-a aprobat deplasarea delegaţiei Mun. Câmpulung în Mun. Changchun, situat în provincia Jilin din China, la conferinţa ”Promovarea proiectelor economice şi comerciale între oraşele înfrăţite”, în perioada 13–17.09.2012, formate din primar, un reprezentant al Consiliului Local, 2 persoane care au intermediat relația cu Mun. Changchun, un reprezentant al mediului de afaceri local și 2 atleți care să participe la Maratonul Internaţional al Oraşelor Înfrăţite, ediţia 2012, reprezentând Municipiul Câmpulung în această competiţie.

Orase infratite - Campulung - Changchun

Prin HCL nr. 83 din 12.08.2019 se aprobă încheierea Acordului de Înfrățire între Mun. Câmpulung și Mun. Xanthi, situat în regiunea Macedonia de Est și Tracia din Republica Elenă. Acest Acord are la bază întâlnirile dintre oficialii administrațiilor locale ale Municipiilor Câmpulung și Xanthi, în scopul realizării unei cooperări benefice ambelor părți și coordonării activităților comune pentru dezvoltarea și consolidarea acordurilor, în domeniile economiei, culturii, serviciilor administrative și turismului între locuitorii celor două orașe.

Orase infratite - Campulung - Xanthi

Prin HCL nr. 99 din 26.09.2019 se aprobă încheierea Acordului de Înfrățire între Mun. Câmpulung și Mun. Saint Nicolas din Regatul Belgiei, cu scopul de a intensifica relaţiile economice şi culturale şi de a întări legăturile de prietenie între cele comunităţi.

Orase infratite - Campulung - Saint Nicolas

În Municipiul Câmpulung, precum și în comunele limitrofe, trăiește o importantă comunitate italiană, urmași ai italienilor stabiliți în această zonă încă din secolul al XIX-lea. Pentru a păstra legătura cu locurile natale de unde au venit înaintașii lor ei au dezvoltat legături de prietenie între asociațiile și locuitorii Câmpulungului și cei ai orașului Belluno, de unde provin cei mai mulți italieni care s-au stabilit aici.

Orase infratite - Campulung - Belluno